Przyjeciele wina

O naszych winach

Słusznie twierdzą prawdziwi amatorzy win:

„Wino, które nie opowiada żadnej historii, nie zasługuje na miano wina”.

Z naszych win każde swoją historię opowiada. To opowieść o ziemi i powietrzu, które je zrodziły; historii i ludziach, które je ukształtowały. Kristian Kielmayer nazywa ten osobliwy kwadrant pojęciowy definiujący wina węgierskie zasadą czterech T – od pierwszej litery czterech słów z języka węgierskiego: talaj – ziemia, teremészt – natura, klimat, történelem – historia; társadalom – naród, ludzie.

Portius.pl

Wina węgierskie, jak bodaj żadne inne, świadczą o miejscu, z którego pochodzą. Niepowtarzalne, niezwykłe – jak ten kraj i ten naród, o którym tyle mówią.

Wino dla Węgrów nie jest, jak dla Francuzów, sublimacją kultury; bardziej jest natomiast egzystencjalnym przeżyciem, łącznikiem z ziemią, tą ziemią, którą lud przybyły z Azji zasiedlił, czyniąc ją swoim domem-enklawą.

Wszystkie te konotowane informacje stanowią ważną definicję win węgierskich. Stanowią bowiem o ich unikatowym charakterze. Jednak wina węgierskie to nie tylko nieustanna aluzja do przeszłości czy pamięci zbiorowej Madziarów, nostalgia i zaduma. To również dzień dzisiejszy i wizja przyszłości.

Czy wina węgierskie muszą konkurować z innymi na światowej scenie winiarskiej? Są, by tak rzec, jedyne i wciąż świadome swojego indywidualizmu. Owszem, dzisiejsi winiarze węgierscy respektują współczesne normy jakości; nie są też głusi i ślepi na to, co dziś liczy się w winiarskim świecie. Jednak bronią też swojej autonomii – charakteru win, które mają swoją odrębną tradycję.

Portius.pl

Nasze wina – wina, z którymi się przyjaźnimy; wina, o których sporo wiemy, choć nigdy wszystkiego – różnymi głosami zależnie od swojego temperamentu, opowiadają swoje historie. Opowiadają o ziemi, powietrzu… historii i ludziach…

Zapraszamy do wspólnej przygody z winami węgierskimi oraz ich najbliższymi krewnymi z regionu karpackiego!

Wina regionu Tokaj

Portius.pl

Portius.plJeden z najstarszych wytwórców tokajskich z okresu rekonstrukcji węgierskiego winiarstwa po 1989 roku. Firma została założona w 1994 roku, a twórcą jej sukcesu jest Orosz Gábor, który od lat kreuje też swoją autorską linię produktów, uzyskując wysokie wyróżnienia na prestiżowych konkursach winiarskich. Absolutną zaletą oferty Bodvinu jest bardzo korzystny stosunek jakości do ceny. Wina Bodvinu, w nazwie strzegące wspomnienia miejsca swoich narodzin (Bodrog – rzeka, nad którą leży dolina tokajska wraz ze swymi winnymi stokami od strony zachodniej) dają dobre świadectwo winom regionu. Wyraziste, o solidnej strukturze, dobrze zniuansowane – proste, a zarazem dość gustowne, zawsze godne polecenia! Należy koniecznie wspomnieć specjalność Bodvinu – Tokaj Szamorodni, kuzyn słynnego tokaja aszú, już z nazwy bardzo polski!

Portius.plPortius.pl

Portius.pl

Portius.plPosiadłość położona kilka kilometrów od Tokaju – i to w jej najbliższym sąsiedztwie znajduje się pięć stoków z areałami uprawnymi, z których korzysta; dwie pozostałe znajdują się kilka kilometrów dalej (jedna na skraju samego Tokaju, druga bliżej Sárospatak). Założona w roku milenijnym obchodziła właśnie swój pierwszy większy jubileusz; cudownie położona, przepięknie wtopiona w otoczenie... Elegancja architektury domu wina Patricius oraz piękno i patos krajobrazu wybornie anonsują styl win tu tworzonych. To wina dostojne, w pełni klasyczne, których autorzy oparli się najmniejszej pokusie barokizacji. Péter Molnár, główny menedżer winnicy, szczycący się dyplomem doktora w zakresie enologii, jest odpowiedzialny za stylistykę Patrycjuszowych win; pilnuje najwyższych standardów. I dzięki tej najwyższej dbałości o swój produkt Patricius może zaproponować wina zadowalające najwyszukańsze gusta. Szyk i gracja wybitnych, nagradzanych na prestiżowych konkursach tokajów aszú są niezrównane. Kupażowana z najwyższym znawstwem Katinka również jest chlubą Patriciusa. Także wina wytrawne, z flagowym furmintem na czele, to dzieła mistrzowskie. Patricius, niewątpliwie, należy do bardzo ścisłego grona wytwórców, których zasługą jest odnowienie światowej marki win tokajskich.

Portius.plPortius.plPortius.plPortius.pl

Portius.pl

Portius.plPołożona tuż przy samym Tokaju mała, butikowa winnica, której gospodarzem jest… kobieta. Urocza Sárolta Bardos prywatnie jest żoną Pétera Molnára pracującego dla Patriciusa; jest osobą pogodną, ujmującą dyskretnym wdziękiem. A wina, które wytwarza o jej charakterze świadczą w pełni. To propozycje zdradzające kunszt i subtelność jednocześnie, odznaczające się niewymuszoną, naturalną elegancją. To wina, które pije się dla przyjemności, lecz zupełnie niepospolite, swoiste. Takie jest Kővérsőlő – jak gdyby wrodzony instynkt kobiecy podpowiadał autorce ten rzadki, omal zapomniany szczep. Zmysłowe i poetyczne, proste, ale też nie pozbawione głębi. Takie jest to wino słodkie, dla którego na próżno szukać jakiejkolwiek analogii. Słodkie czy wytrawne? W ogóle taka typologia w przypadku win Sárolty Bardos przestaje mieć tak naprawdę jakiekolwiek zastosowanie. Wino ma być po prostu… dobre. Wyjątkowe, niepowtarzalne, z charakterem. Sárolta hołduje tej najprostszej zasadzie. Bezpretensjonalna stylistyka Tokaj Nobilis jakkolwiek broni swojego niezwykłego piękna: prostota i uroda są tu złączone w jedno. Uznanie za podstawowy priorytet pracy winiarza szacunku do ziemi (terroir), w połączeniu z dyskretnie wyrażoną a szczerą radością życia w przypadku Tokaj Nobilis Sárolty Bardos daje efekty wprost bajeczne!

Portius.plPortius.plPortius.pl

Portius.pl

Portius.plPiwnica Tokaj-Portius usytuowana jest w ciągu piwnic na zboczu Gómbos-hegyi (Guzikowa Góra) w wiosce Hercegkút k/Sárospatak w północnej części regionu Tokaj-Hegyalja. Jej nazwa upamiętnia historyczne imię krośnieńskiego mieszczanina. Richard Hörscik junior, który prowadzi to przedsięwzięcie, jest winiarzem młodego pokolenia, jednak mierzy się ze standardami wyznaczonymi tokajom w dawnych czasach. Jego wina są rezultatem starannych upraw na trzech odpowiednio dobranych areałach, a następnie procesów winifikacji, które nawiązują do tradycji regionu. Otrzymujemy tym samym rzetelny przegląd tutejszych możliwości. Na uwagę zasługują typowo tokajskie wina słodkie. Pod etykietą Tokaj-Portius znajdziemy również Chardonnay – region tokajski potwierdza, iż nie tylko tradycja, ale i teraźniejszość światowej sztuki wina mają tu, w tej niezwykłej krainie, doskonałe miejsce spotkania.

Portius.plPortius.pl

Wina regionu Eger

Portius.pl

Portius.plJózsef Simon to winiarz niezwykły – prorok, szarlatan, mag! Prawdziwy winiarz z powołania, który nie zważa na mody czy priorytety rynku. Chadza własnymi drogami. Gdybyż – jak zmarły przed kilkoma laty Tibor Gál – poprzestawał na klasycznej harmonii swoich kompozycji, mógłby dziś być bez żadnych kontrowersji uznany za następcę wielkiego mistrza z Egeru. Jest jednak inną osobowością. Niepokorny, często też eksperymentator. Jego odwaga i upór połączone z wizją wina, którą odgadujemy z jego propozycji, są jednak romantycznej natury. Dlatego jego dzieła potrafią zaskakiwać – zachwycać, ale i zastanawiać. Bez względu na stylistyczny eklektyzm tego winiarstwa, József Simon jest dziś klasykiem winiarstwa egerskiego – wyrazisty, nietuzinkowy! I bez względu na to, czy jego wina sięgają najwyższych pułapów klasycznego piękna i subtelności, czy też zadziwiają i skłaniają do polemik, wina te mają poetyczną moc, a ich szczerość ujmuje. Na uwagę zasługują dwie serie w Simonowej kolekcji: Dom Simon oraz Shikhégy. Wina z tych dwóch serii noszą, by tak rzec, podpis autorski. Ale i mniejsze przedsięwzięcia Simona bywają doskonałej próby, chociażby jego kupaż Rosé 2008, wino niezobowiązujące, rokokowe, lecz, w swoim gatunku, niezrównanej piękności! József Simon to charakterystyczny winiarz, indywidualista, wpisany w pejzaż win madziarskich w ogóle!

Portius.plPortius.plPortius.plPortius.pl

Wina regionu Matra

Portius.pl

Portius.plTa urocza rodzinna winnica usadowiona na wzgórzach Matry proponuje wina lekkie i smaczne. W uprawach dominują odmiany jasnych winogron, dające wina o stosunkowo dużej aromatyczności i owocowym charakterze, jak Olaszrizling czy Királyányka – poniekąd węgierski odpowiednik Chardonnay. Również Chardonnay jest tu uprawiany z doskonałymi rezultatami. Region Matry jest zresztą z wszystkich regionów winiarskich na Węgrzech najbardziej uprzywilejowany klimatycznie dla uprawy tego koronnego międzynarodowego szczepu dla win białych. Lżejsze wina czerwone z Kékfrankosa i Portugiesera są bardzo przyjemnymi kompanami stołu. I zwłaszcza one – choć na drugim planie produkcji winnicy Szőke ojca i syna – zdradzają przyjemny bordoski styl. Jest bowiem w winach od Szőke łatwość, akuratność, zwinność. Takim flagowym winem Szőke jest Szurkebarat (Pinot Gris) – wino gustowne i smaczne, z doskonale zbalansowaną owocowością. Innym istotnym punktem na tutejszej liście win jest zabawny Irsai Olivér.

Portius.plPortius.plPortius.plPortius.pl

Wina regionu Szekszárd

Portius.pl

Portius.plWina z Szekszárdu stanowią wstęp do ociężałych win z Villány. Luksusowa winnica rodziny Meszáros ma w swojej ofercie wina, które świetnie oddają charakter tego południowego regionu. Gdyby szukać analogii z geografią francuskiego winiarstwa, Szekszárd mógłby bez przeszkód nazywać się węgierską Tuluzą (kontynentalna część Langwedocji). To oznacza, że spotkamy tu wina treściwe i wyraziste, przypodobujące się barwą i aromatem. Mészáros Pál ma dwie linie produktów: jedna to wina w dobrym średnim standardzie, staranne i gustowne; druga to wina wyższej selekcji, wyrafinowane, bogate, o szczególnej głębi ekspresji. Takim winem jest tutejsza specjalność – Merops, wybitny kupaż z Merlota, Kékfrankosa i Cabernet Suvignon, piękna wizytówka winnicy, zdobywca laurów na prestiżowych konkursach. Także Bikavér w dwóch wariantach zasługuje na uznanie. Reasumując, wina przyjemne i eleganckie!

Portius.plPortius.plPortius.plPortius.pl


Wina regionu Villány

Portius.pl

Portius.plCreme de la creme węgierskiego winiarstwa! Alajos Wűnderlich to niewątpliwie tuz wśród madziarskich winiarzy. Swój sukces zawdzięcza mistrzostwu i precyzji, a także szczęśliwym dla niego okolicznościom – poważny inwestor zapewnił winiarzowi pełen komfort pracy. Wina od Wűnderlicha to osobny rozdział współczesnej epopei węgrzyna; wina, dla których niełatwo znaleźć analogię. Ich oryginalność jest zasługą suchego klimatu Villány, najdalej na południe wysuniętego regionu winiarskiego na Węgrzech. To przedsionek bałkańskiego interioru. Wűnderlich podąża za głosem natury – tworzy solidne, o bogatej strukturze wina; stąd bywa nawet nazywany „rzeźbiarzem win”. Niewątpliwie jest to stylistyka w guście niemieckim, która niewiele ma wspólnego z estetyką win francuskich czy włoskich. To przeważnie wina potężnie zbudowane; choć ich treściwość nie umniejsza innych zalet – atletyczność tych win nie przekreśla ich barokowego piękna, tym bardziej, że niewiele światowej produkcji wpasowuje się w ten właśnie szczególny rejestr. Wytworny charakter Wűnderlichowych win regularnie znajduje uznanie na konkursach winiarskich. Butelka z efektowną designersko, prostą acz patetyczną etykietą Wűnderlich doskonale przysłuży się uświetnieniu wyjątkowej okazji. To także obowiązkowy punkt dla kolekcjonera.

Portius.plPortius.plPortius.plPortius.pl

W kręgu Karpat

Portius.pl

Portius.plKomarno to miejscowość w południowej Słowacji, której 80 proc. ludności stanowią Węgrzy (najliczniejsza mniejszość narodowa w kraju naszych południowych sąsiadów). To właśnie niedaleko Komarno, w południowej części kraju nitrańskiego, na obszarze, gdzie rzeka Hron spotyka się z Dunajem, usytuowane są na nasłonecznionych od południa stokach areały, gdzie posiada swoje parcele słowacko-węgierski winiarz Frigyes Bott. Myliłby się ten, kto deprecjonowałby ten słowiański kierunek na współczesnej mapie enokultury. Słowackie winnice – zwłaszcza w regionie winiarskim Małych Karpat na północ od Bratysławy – coraz częściej mają wiele ciekawych propozycji także dla wyrobionego amatora win i obiektywna wartość tej produkcji winiarskiej systematycznie rośnie. W przypadku Figyesa Botta gwarantem jakości jest węgierska szkoła winiarska, w duchu której pracuje ten winiarz. Sposób prezentacji win (uroda butelek i samych etykiet) nie pozostawia wątpliwości: to wina na odpowiednim europejskim poziomie. Umiarkowany klimat doliny dunajskiej między Bratysławą a Budapesztem zapewnia dogodne warunki dla uprawy przede wszystkim jasnych winogron. Toteż nie zaskakuje w ofercie Frigyesa Botta modny ostatnio w strefie niemieckojęzycznej Grűner Veltliner, ani Gewűrztraminer czy też Pinot Blanc, tudzież Sauvignon Blanc. Nie zaskakuje też Hárslevelű (na Słowacji zwany Lipovina) czy nawet Reński Reisling. Natomiast uwagę zwraca legendarny szczep z Somló Juhfark; także Olaszrizling przeważnie adoptujący się w klimacie suchszym jest w tym wyborze ciekawostką. Odmiany ciemnych winogron stanowią uzupełnienie upraw głównych – o ile nie dziwi Pinot Noir czy nawet Kékfrankos, o tyle już obecność lubiącej słońce Południa Kadarki trochę zaskakuje. Szeroka paleta odmian, na których pracuje Frigyes Bott, pokazuje nie tylko osobliwą korelację warunków klimatycznych i glebowych, ale po części też i to, że winiarz szuka jeszcze własnej drogi. Gdyby tak to postrzegać, prognozy na przyszłość dla marki Frigyesa Botta są doskonałe. Szlachetna prostota i staranność kompozycji – oto cechy jego win już dzisiaj!

Portius.plPortius.pl

Portius.pl

Portius.plWiniarski region Arad – nad rzeką Mureş – znajduje się dokładnie na wysokości węgierskiego Szegedu; zresztą to właśnie tu, w Siedmiogrodzie, w dawnych wiekach biło serce państwa Madziarów. Zupełnie podobna odległość dzieli Arad od Budapesztu i od Belgradu – to już więc bez wątpienia strefa bałkańska. Dlatego podstawę upraw stanowią odmiany ciemne; odmiany jasne zaś stanowią uzupełnienie agrykultury winorośli (proporcje odwrotne jak w przypadku winnicy Frigyesa Botta). Przedsiębiorstwo Wine Princess reprezentuje między innymi enolog, Węgier Géza Balla – to on nadaje ton stylistyce „Księżniczki”. Takim jego dziełem flagowym jest Kadarissima czyli – uwaga! – tzw. czerwone aszú (nie tylko ciekawostka, ale i prawdziwe wielkie, niezwykłe wino nie mające analogii). Oczywiście charakterystyczna dla Południa Kadarka w wersji wytrawnej, krzepka i zdrowa, również wybija się na czoło w ofercie Wine Princess. I to są dwa punkty obowiązkowe na liście winnicy z byłego Siedmiogrodu. Niemniej warto także odnotować świetne merloty i cabernety; zwłaszcza Cabernet Sauvignon sięga tu niekiedy najwyższych pułapów sztuki winiarskiej. Dowodem tego są wyróżnienia na konkursach enologicznych; ta tendencja rozwojowa utrzyma się tu nieomylnie.

Portius.plPortius.pl